de Arnhemse Huismus
Actief in bescherming en behoud van de Huismus

Welkom op de website van  de Arnhemse Huismus.

De huismus is in de laatste twintig jaar sterk in aantal afgenomen.

Begin jaren 80 begon de afname, die begin jaren 90 versnelde.

Dit heeft geresulteerd in een landelijke afname van meer dan 50% van het aantal broedparen

En deze trend lijkt zich nog steeds voort te zetten.

 

 De Arnhemse Huismus zet zich in voor de bescherming van deze bedreigde vogelsoort middels handhaving maar ook middels advies en ondersteuning


 

Het laatste nieuws:


Terug naar overzicht

20-04-2019

GELDERLANDER: Red de Arnhemse huismus!

ARNHEM - ,,Het gaat slecht met de huismussen in de Arnhemse binnenstad”, zegt Arnhemmer Duncan Onderstal. Nog even en dan is hun getjilp en gekwetter helemaal verleden tijd, zo vreest hij.

Zaterdag wilde hij eigenlijk een demonstratie houden voor het terugplaatsen van het beroemdste onderkomen van de beroemdste mussenkolonie van de stad: de bruidssluier bij de Bodega. Maar ter elfder ure is die bijeenkomst afgelast. De gemeente wilde geen toestemming geven vanwege de paasdrukte.

In het centrum staat Onderstal bekend als de mussenredder van Arnhem. Met recht, want Onderstal is begaan met het lot van de kleine vogeltjes. Ouderen kunnen zich nog herinneren dat een mus vroeger niets bijzonders was. Het wemelde ervan. Maar de mus heeft het in deze tijd moeilijk, werd een paar jaar geleden zelfs zeldzaam.

De zaag erin

Tot overmaat van ramp zette de gemeente Arnhem vorig jaar de zaag in de befaamde bruidssluier bij Bodega Bij Ons in de Koningstraat, vlak bij het Land van de Markt. Daar vormde een indrukwekkende mussenkolonie al vele jaren een bezienswaardigheid. Maar de klimplant groeide woest het pand van juwelier Siebel binnen en woekerde gevaarlijk door in de meterkast. De gemeente nam geen halve maatregelen. Weg ermee. Per abuis vergaten ze een ontheffing aan te vragen op de bescherming van de huismus via de Natuurbeschermingswet.

Tik op de vingers

Bij de Provincie Gelderland zijn ze dat niet vergeten. Duncan Onderstal klaagde de gemeente aan, de klacht kwam op het bordje van de handhavers van de nieuwe Natuurbeschermingswet van de provincie terecht. ,,We hebben de gemeente een tik op de vingers gegeven", zegt een woordvoerder daar.

Daar bleef het bij. Bij de Partij voor de Dieren betreurt gemeenteraadslid Leo de Groot het dat de provincie geen boetes oplegt bij verstoringen van de natuur. Er ligt nog een strafrechtelijke aangifte bij het Openbaar Ministerie. Maar de huismus is daar geen heikele kwestie.

Wat kunnen de Arnhemmers doen om de huismus lekker in de watten te leggen? ,,Meer groen”, zeggen de deskundigen bij SOVON Vogelonderzoek in Nijmegen. Een stad die te veel versteend is nekt de huismus. Met 'hagen, struiken en klimop’ komen er meer insecten de stad in en die zijn weer goed voor de mussen.

Bruidssluier of klimplant

Een woordvoerder van de gemeente meldt dat bij de Bodega in het najaar weer een klimplant zal verrijzen. Een klimplant dus, Geen bruidssluier, omdat die bruidssluier de vorige keer de muur in woekerde. Dat alles zou bedacht zijn in overleg 'met de ondernemer die in het pand zit’, aldus de woordvoerder.

Yvette van Weert van ‘Bodega Bij Ons’ kijkt daar van op. ,,Dit is nieuw voor mij.” Omdat ze maar niets van de gemeente hoorde heeft ze nog even overwogen om groen via Intratuin te regelen. ,,De gemeente heeft nu net de overgebleven stronk van de bruidssluier weggehaald.”

Ze wijst erop dat een of andere klimplant nooit zoveel mussen zal lokken dan de befaamde bruidssluier. ,,Hij hoeft helemaal de muur niet in te groeien tot in de elektriciteitskast. Je moet er gewoon tijd in steken. De takken leiden langs de regenpijp, met klemmen. Snoeien wanneer het nodig is. Kortom: wat tijd steken in het onderhoud.”

Twaalf mussenflats
Onderstal doet er nog een schepje bovenop. Twaalf ‘mussenflats’ in de vorm van krachtig groeiende bruidssluiers heeft hij klaar staan om zijn gevederde vrienden weer een nieuwe kans te geven. ,,Ze zijn bestemd voor de huismus in twaalf straten. Het is hard nodig, want onlangs nog zijn de mussen vlak bij Arnhem Centraal het slachtoffer geworden van verbouwingen daar. Daar raken de mussen behoorlijk gestrest van.” En die verstoring is juist verboden volgens de Natuurbeschermingswet. Onderstal kaartte die kwestie weer aan bij de Omgevingsdienst Regio Arnhem ODRA.

Volgens wethouder Cathelijne Bouwkamp gloort er echter hoop voor de huismussen. ,,Op advies van de Vogelwerkgroep is er bij de bouw van Arnhem Centraal aandacht voor verticale beplanting en een sedumdak.” Zo'n sedumdak met groen gras is weer goed voor de mussen. Burgers kunnen bovendien subsidie krijgen om een boom met nestkast te plaatsen, aldus de wethouder. Op de koop toe hebben vogelonderzoekers net nog de Arnhemse mussen geteld. In de groenste straten van de stad gaat het weer bovengemiddeld goed met ze.Terug naar overzicht