de Arnhemse Huismus
Actief in bescherming en behoud van de Huismus

Welkom op de website van  de Arnhemse Huismus.

De huismus is in de laatste twintig jaar sterk in aantal afgenomen.

Begin jaren 80 begon de afname, die begin jaren 90 versnelde.

Dit heeft geresulteerd in een landelijke afname van meer dan 50% van het aantal broedparen

En deze trend lijkt zich nog steeds voort te zetten.

 

 De Arnhemse Huismus zet zich in voor de bescherming van deze bedreigde vogelsoort middels handhaving maar ook middels advies en ondersteuning


 

Het laatste nieuws:


Terug naar overzicht

21-11-2018

Hart van Nederland: Arnhemmer strijdt voor terugkeer huismussen in binnenstad

Arnhemmer Duncan Onderstal doet woensdag aangifte tegen de gemeente Arnhem. In zijn ogen hebben ze onrechtmatig een broed- en rustplaats van mussen verwijderd.

Tot vorig jaar huisde er een grote kolonie mussen in de Bruidsluier, een soort klimop, in het centrum van de stad. De plek was sinds 1981 een begrip voor menig Arnhemmer en het gekwetter van de ruim honderd vogeltjes deed menig voorbijganger even stilstaan.

De gemeente besloot de plant te verwijderen na klachten van omwonenden dat de plant de boel zou overwoekeren.
Voor het verwijderen van een rust- en broedplek van mussen is echter een ontheffing nodig bij de provincie en die is niet aangevraagd.
Zo erkent de gemeente zelf ook.

Duncan wordt in zijn missie om het onrecht aan de kaak te stellen gesteund door de Partij voor de Dieren. Luuk van de Veer, voorman van de partij in de provincie Gelderland laat weten: ”Het is een rare situatie. De provincie moet handhaven op wat de gemeente heeft gedaan.
Het gaat niet goed met de mussen in ons land. Het is van de gekken dat je nestelplaatsen van mussen dan verwijderd.”Terug naar overzicht