de Arnhemse Huismus
Actief in bescherming en behoud van de Huismus

Welkom op de website van  de Arnhemse Huismus.

De huismus is in de laatste twintig jaar sterk in aantal afgenomen.

Begin jaren 80 begon de afname, die begin jaren 90 versnelde.

Dit heeft geresulteerd in een landelijke afname van meer dan 50% van het aantal broedparen

En deze trend lijkt zich nog steeds voort te zetten.

 

 De Arnhemse Huismus zet zich in voor de bescherming van deze bedreigde vogelsoort middels handhaving maar ook middels advies en ondersteuning


 

Het laatste nieuws:


Terug naar overzicht

22-11-2018

Gelderlander: Arnhemmer klaagt gemeente aan vanwege verjagen mussenkolonie

Arnhemmer Duncan Onderstal klaagt de gemeente Arnhem aan voor de sloop van het onderkomen van minstens 100 mussen in de Gelderse hoofdstad.
Hij heeft aangifte gedaan bij de politie en een onderzoeksrapport afgeleverd bij de provincie Gelderland. Zowel de politie als de provincie hebben toegezegd de kwestie te zullen onderzoeken.

Onderstal loopt al met het idee van aangifte rond sinds hij een actie via Facebook ontketende voor terugkeer van de bruidssluier bij Bodega Bij Ons, een bekend café bij het Land van de Markt en de Koningstraat in hartje Arnhem. In die bruidssluier nestelde ieder jaar een mussenkolonie. Het getjilp van de vogels die ‘s avonds op hun nest terugkeerden hoorde bij het leven rond de Bodega. ,,Maar op een ochtend was het voorbij", verzucht beeldend kunstenaar Danny Jacobs, die er tegenover woont. ,,De gemeente zette de zaag erin.”

Beschermde diersoort

Onderstal wijst erop dat de mus een beschermde diersoort is. De gemeente liet de zaag zetten in de bruidssluier omdat de klimplant het pand van juwelier Siebel was ingegroeid en zich daar in de meterkast had genesteld. ,,Het werd te gevaarlijk", zegt een woordvoerder van de gemeente.

Maar Onderstal vindt dat dit nooit de reden had mogen zijn om de hele plant tot enkele decimeters boven de pot te kortwieken. ,,Ze hebben de bruidssluier omgezaagd op 28 februari 2017, één dag voordat de natuurkalender ingaat. Die bepaalt dat vanaf 1 maart niet meer gekapt of gesnoeid mag worden met het oog op de bescherming van vogelnesten tijdens het broedseizoen. Maar het omzagen van de bruidssluier had hoe dan ook niet gemogen. Omdat de mus en diens onderkomen het hele jaar door beschermd is.”

Dierenpolitie
Raadslid Leo de Groot van de Partij voor de Dieren beaamt dat volmondig.
Ook collega Luuk van der Veer bij provinciale staten geeft Onderstal gelijk. Er bestaat een kans dat Arnhem een fikse boete moet betalen voor het vergrijp. Onderstal: ,,De dierenpolitie heeft twee uur de tijd voor mij genomen. Ze hebben de aangifte zorgvuldig opgenomen. Ze waren ook goed voorbereid. In overleg met de provincie kijken ze nu zowel naar het strafrecht als het bestuursrecht om de gemeente aan te pakken.”

Niet zomaar snoeien

De Groot vindt dat het voorkomen van herhaling van het mussenleed voorop moet staan. ,,Dat betekent dat groenonderhoud professioneel moet gebeuren en dat je het hele jaar rekening houdt met de natuur en beschermde diersoorten. Ook moet je zorgen voor goed onderhoud. Die bruidssluier had de gemeente zomaar mogen snoeien. Dan moet je ontheffing aanvragen op de regels van de wet.”

Het gerucht doet de rondte dat de bruidssluier later is vergiftigd. De Groot geeft een andere lezing: ,,Ik heb nog gebeld met een specialist.
Hij ging er vanuit dat de bruidssluier binnen anderhalf jaar weer zou aangegroeid zijn. Maar toen kwam dit jaar de droogte eroverheen en was het afgelopen.”Terug naar overzicht