de Arnhemse Huismus
Actief in bescherming en behoud van de Huismus

Welkom op de website van  de Arnhemse Huismus.

De huismus is in de laatste twintig jaar sterk in aantal afgenomen.

Begin jaren 80 begon de afname, die begin jaren 90 versnelde.

Dit heeft geresulteerd in een landelijke afname van meer dan 50% van het aantal broedparen

En deze trend lijkt zich nog steeds voort te zetten.

 

 De Arnhemse Huismus zet zich in voor de bescherming van deze bedreigde vogelsoort middels handhaving maar ook middels advies en ondersteuning


 

Het laatste nieuws:


Terug naar overzicht

14-11-2018

Gelderlander: Actie voor het terug plaatsen bruidsluier Koningstraat de Arnhem

De mussenkolonie moet weer terug in een nieuwe bruidssluier boven de Koningstraat bij Bodega Bij Ons in hartje Arnhem, beter bekend als Bodega Chez Armand. Dat vindt Duncan Onderstal uit Arnhem.

Hij heeft via Facebook onder de naam De Arnhemse Huismus een actie ontketend voor de terugkeer van de weelderige klimop waar honderden huismussen zich decennialang met veel genoegen genesteld hebben. ,,Ik heb binnen een paar dagen 140 handtekeningen binnen gehaald”, vertelt Onderstal.

Verontwaardigd

Hij is diep verontwaardigd dat de bruidssluier vorig jaar is weggehaald, naar zijn zeggen op last van de gemeente. Over de redenen waarom gaan de nodige geruchten de ronde. Het zou te maken hebben met klachten over overlast en met bezuinigen bij de gemeente.

Een woordvoerder van de gemeente laat nog uitzoeken hoe dat zit. Onderstal oppert dat er willens en wetens gif is gestrooid bij de wortels van de wingerd. Hij broedt op een aanklacht tegen de gemeente.
,Ze hebben met het weghalen van de bruidssluier de flora- en faunawet overtreden.”

Hij zegt dat hij de zaak inmiddels heeft aangekaart bij de dierenpolitie. ,,Die gaan het onderzoeken. Ik heb een advocaat in de arm genomen.” Onderstal wijst erop dat de huismus een bedreigde vogelsoort is. Sinds de jaren ’80 is de mussenstand In Nederland met ongeveer de helft afgenomen. Onderstal vindt dat de gemeenten in actie moeten komen om het tij te keren.

Genieten van het getjilp

Wim Willemsen, in het verleden eigenaar van de Bodega, vindt het verdwijnen van de bruidssluier ook een groot verlies. Hij weet nog hoe mensen van de gemeente hem twee keer per jaar kwamen snoeien.

,,Want je moet het wel bijhouden, anders groeit hij overal doorheen.” Willemsen heeft de bijzondere klimop in 1981 geplant. Hij dacht aanvankelijk dat het niks zou worden maar de bruidssluier groeide als kool. Bij zonsondergang genoot iedereen van het getjilp van de mussen die hun slaapplaats opzochten.

_In elkaar gezakt_
Duncan Onderstal bij de Bodega, waar hij graag een snelle wederopstanding ziet van de bruidssluier vol mussen

Aan het sprookje kwam een abrupt einde in 2005. Tijdens een nacht met natte sneeuw bezweek de kabel over de weg onder het gewicht van het hangend struikgewas. Coördinator boomverzorging John Hoksbergen van de gemeente probeerde de sluier nog te redden maar moest de strijd uiteindelijk opgeven. ,,Het ding was topzwaar en helemaal gekanteld‘’, verzuchtte hij destijds. Iedereen verkeerde in mineur.

Willemsen wist de wingerd uiteindelijk weer tot leven te wekken. Totdat op een dag in 2017 de zaag erin ging. Onderstal mist het gekwetter van de mussen. ,,Er zijn er nog 20 over in de Beekstraat.” Daar, in de bruidssluier bij Coffeeshop Omigo, weerklinkt het getjilp van enkele vogels. Het is niets vergeleken bij het indrukwekkende concert bij de Bodega van vroeger


 46289331_898223660567466_5701884069751554048_n.jpg
 46289331_898223660567466_5701884069751554048_n.jpg


Terug naar overzicht