de Arnhemse Huismus
Actief in bescherming en behoud van de Huismus

Welkom op de website van  de Arnhemse Huismus.

De huismus is in de laatste twintig jaar sterk in aantal afgenomen.

Begin jaren 80 begon de afname, die begin jaren 90 versnelde.

Dit heeft geresulteerd in een landelijke afname van meer dan 50% van het aantal broedparen

En deze trend lijkt zich nog steeds voort te zetten.

 

 De Arnhemse Huismus zet zich in voor de bescherming van deze bedreigde vogelsoort middels handhaving maar ook middels advies en ondersteuning


 

Het laatste nieuws:


Terug naar overzicht

26-09-2019

GELDERLANDER: Koningstraat in Arnhem heeft zijn ‘mussensluier’ weer terug

ARNHEM - Er staat weer een bruiddsluier op de hoek Koningstraat-Land van de Markt in Arnhem. In opdracht van de gemeente is naast de deur van Bodega Bij Ons (voorheen Chez Armand) een bruidssluier geplant. Ook aan de andere kant van de straat komt nog een klimplant.

Daarmee kan Arnhemmer Duncan Onderstal terugkijken op een geslaagde actie. Hij bepleitte vorig jaar via de Facebook-pagina De Arnhemse Huismus herplanting van een klimplant nadat de gemeente Arnhem in 2017 de weelderige ‘mussensluier’ had verwijderd, en haalde in korte tijd tientallen handtekeningen op.

Onderstal klaagde daarna de gemeente nog aan en deed aangifte bij de politie omdat de huismus een beschermde diersoort is. De Arnhemmer kreeg steun van de Partij voor de Dieren in de Arnhemse gemeenteraad en in de Provinciale Staten van Gelderland.

De klimplant, waar tientallen huismussen decennialang zorgden voor een vrolijk gekwetter, was door de gemeente Arnhem weggehaald omdat de ranken een meterkast waren binnengedrongen. Bij de nieuwe bruidssluiers wordt ervoor gezorgd dat dat niet meer kan gebeuren, zegt een gemeentewoordvoerder, onder meer door klimpalen te plaatsen.Terug naar overzicht